Пред Дойче веле германският вестник Ди Велт категорично отрече разследването за

...
Пред Дойче веле германският вестник Ди Велт категорично отрече разследването за
Коментари Харесай

Ди Велт: Разследването за България не е платена публикация


Пред " Дойче веле "  германският вестник " Ди Велт " изрично отхвърли следствието за България и оръжейните доставки за Украйна да е платена обява. От Германския съвет по печата споделят, че няма недоволства за публикацията.

" Съгласна съм, че е безусловно поръчково. То се видя и какъв брой коства ", съобщи Корнелия Нинова пред бТВ по адрес на публикацията в германския ежедневик " Ди Велт ", озаглавена " България - страната, която скрито избави Украйна ". И продължи: " Имаше изявления какъв брой коства да си поръчаш публикация в " Ди Велт " - 26 и нещо хиляди, нещо такова. "

Така водачът на БСП се причисли към президента Румен Радев, който в изявление за " Дарик радио " ден по-рано разгласи, че публикацията " има явно поръчков темперамент ". Твърденията на Нинова за " 26 и нещо хиляди " в действителност препращат към изявления в съмнителни уеб сайтове, които цитират цените на " Ди Велт " за публикуването на така наречен " адверториал " или рекламна публикация. Публикации, които съгласно разпоредбите, категорично се отбелязват като платени.

Стоят ли някакви доказателства зад думите на Нинова и Радев? Или те без съмнение, на база само на спекулации, упрекват водеща немска медия в нарушение на съществени журналистически и етични правила? Ето какво ни споделиха от " Ди Велт " и Германския съвет по печата.

" Ди Велт "  категорично отрича.

" Не, в този текст не става въпрос за адверториал ", дават отговор от " Ди Велт " на питане на " Дойче Веле ". Те изясняват претекстовете зад публикуването на публикацията сбито: " За публицистите е естествено да търсят вълнуващи истории и да ги проверяват ". Самият създател Филип Фолкман-Шлук даде изявление за бТВ и съобщи, че дебатите към даването на оръжия на Украйна от страна на Германия са мотивът да опише българската история. " Започнах да се интересувам каква е обстановката в другите страни и от кое място (Украйна) в действителност получава огромна част от оръжията по време на войната ", разгласи той. Фолкман-Шлук каза още, че се е свързал с Кирил Петков, който му е разказал забавни неща и по тази причина се е обърнал към украинския външен министър Дмитро Кулеба, който да потвърди думите на някогашния български министър председател.

" В основата на нашето определение за качествена публицистика е независимостта на нашите публицисти в публицистичната им работа. Това важи както за този случай, по този начин и за всички останали случаи ", акцентира представител на " Ди Велт " пред Дъждовни води.

" Ди Велт " е основан през 1946 година, а от 1953 е в групата на " Аксел Шпрингер " - дружно с учреденото в Съединени американски щати " Политико ", икономическия портал " Бизнес Инсайдър ", немския таблоид " Билд " и други. Тиражът на ежедневника е към 88 000 бройки всекидневно, а welt.de е измежду петте най-посещавани уеб сайтове на медии в Германия. 

Какво споделят от Германският съвет по печата 

В изданието на " Ди Велт " от 18 януари, където се появява текстът за България, обявата не е маркирана като платена. В точка 7 от Етичния кодекс на печатните медии в Германия, спазван от Германския съвет по печата, категорично се споделя: " Платените изявления би трябвало да бъдат завършени по подобен метод, че да бъдат разпознаваеми като реклама за читателя. Разграничението от публицистичната част може да се направи посредством обозначаване и/или дизайн. "

Германският съвет по печата е основан през 1956 година. Той действа на правилото на саморегулацията. Всеки жител, без значение дали живее в Германия, или не, може да се обърне с недоволство към него, в случай че счита, че някоя медия нарушава кодекса - недоволството може да бъде подадено онлайн (https://www.presserat.de/beschwerde.html). Съветът преглежда случаите и има право да накаже медията в това число с обществено неодобрение, което би трябвало наложително да бъде оповестено. Последно неделното издание на " Ди Велт " е порицано през 2022 година за това, че е цитирало своя събеседничка, макар че ѝ дало обещание, че няма да я цитира без категорично нейно единодушие.

" Медиите от групата на " Ди Велт " в последните години не са порицавани за нарушение на точка 7 ", прецизират от немски Съвет по печата пред Дъждовни води. Справка на уеб страницата на Съвета показва, че санкции по тази точка не са налагани на групата на " Ди Велт " от над 10 години. " За въпросната публикация ( " България - страната, която скрито избави Украйна " - б.а.) не са получававани недоволства при нас ", показват от медийния регулатор пред Дъждовни води.

Къде могат да изпратят питане Радев и Нинова

Ако президентът Радев или водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова имат доказателства, че публикацията в " Ди Велт " е платена, те могат да изискат неодобрение за " Ди Велт " от Германския съвет по печата. Това се прави онлайн, става бързо и елементарно. ДВ изпрати питане до пресцентъра на Българска социалистическа партия дали Корнелия Нинова има съответни доказателства за изявленията си. До публикуването на този текст отговор не беше получен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР